ekstra_nick1
ekstra_mathias1
ekstra_niclas1
ekstra_khaled1
ekstra_marie1
Hvilke forskellige former for struktør kan jeg blive?

Du kan vælge at uddanne dig til bygningsstruktør eller anlægsstruktør.
Hvad er forskellen på bygningsstruktør og anlægsstruktør?

Anlægsstruktøren sørger for, at der gøres klar til byggeri. Jorden skal graves, flyttes og planeres. Der skal lægges dræn, kloakeres og fundamentet skal støbes i beton. Derudover laver anlægsstruktøren ledningsarbejde, bygger veje og udfører små og store belægningsopgaver.

Bygningsstruktøren arbejder med stort byggeri over og under jorden. Det kan blandt andet være tunneller, støbning, forskalling og armering til elementbyggeri, og det kræver derfor stort kendskab til de materialer, som bruges til kældre, trapper og vejbroer mm.

Lige gyldig hvilken retning du vælger, skal du kunne lide store arbejdsopgaver udendørs.
Er det bedst at tage struktøruddannelsen som EUD eller EUX?

Man kan ikke sige, om den ene retning er bedre end den anden – det afhænger af din personlighed og dine ønsker.Vælger du at tage en EUX i forbindelse med, at du tager din erhvervsuddannelse, får du det, man kalder ’generel studiekompetence’, og bliver ligestillet med personer, der har en gymnasial eksamen. Bagefter kan du videreuddanne dig på samme vilkår som personer med en gymnasial eksamen. Som EUD-elev har du også mange muligheder for at videreuddanne dig, når du er blevet udlært. Som udlært struktør kan du eksempelvis videreuddanne dig til Byggetekniker, Kort- og landmålingstekniker og Bygningskonstruktør.
Hvorfor skal jeg uddanne mig til struktør, når jeg bare kan arbejde ufaglært på byggepladserne?

Som uddannet struktør har du et bredere kompetenceniveau og dermed større mulighed for at skabe dig en karriere. Derudover får du som uddannet struktør større sikkerhed i ansættelsen.
Hvor lang tid tager det at blive struktør?

Uddannelsen er opdelt i grundforløb og et hovedforløb og tager på 4 år - 4 år og 6 mdr.
Hvordan, hvor og hvornår søger jeg om optagelse?

Du skal søge om optagelse via optagelse.dk

Går du i 9. eller 10. klasse, kan din skole og din vejleder hjælpe dig med at søge om optagelse. Er du under 25 år, kan du også få hjælp hos Ungdommens Uddannelsesvejledning til at ansøge om optagelse – du kan finde dit nærmeste UU Center her uudanmark.dk.

Ofte begynder uddannelsen løbende hen over året, og mange skoler optager også elever flere gange om året, så det kan være en god ide at kontakte skolen og høre nærmere om, hvornår du kan starte.
Hvor meget skal jeg gå i skole, og hvor meget skal jeg være i praktik?

Under hele uddannelsen veksler du mellem at skulle gå i skole og være i praktik. Fordelingen er ca. ¼ skoleperiode og ¾ praktikforløb.

Uddannelsens opbygning kan variere lidt fra skole til skole, da skolerne selv tilrettelægger forløbet.
Er det muligt at finde en praktikplads? Og hvordan finder jeg den?

Du skal selv finde en praktikplads, men kan eventuelt få hjælp af skolen. Det kan være vanskeligt at finde en praktikplads, men der findes mange hjemmesider, hvor man kan finde råd og vejledning til at finde praktikplads. Derudover har du også mulighed for at komme i skolepraktik.

Læs om de forskellige praktikmuligheder i Sådan søger du praktikplads.

På hjemmesiden praktikpladsen.dk kan du finde oplysninger om praktikpladssituationen på uddannelsen til anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger.

Du kan også se, hvilke virksomheder, der er godkendt til at ansætte elever, og hvilke der har opslået ledige praktikpladser.På Guiden til praktikplads kan du få vejledning og hjælp til at finde din praktikplads.
Hvor kan jeg tage uddannelsen til struktør?

Du kan finde information om hvilke skoler, der tilbyder uddannelsen her.
Kan jeg tage hele uddannelsen samme sted?

Der er flere Tekniske Skoler, som tilbyder et grundforløb i Bygge og Anlæg, som kan være adgangsgivende til en praktikplads som struktør. Når praktikpladsen er i hus, skal du starte på et Hovedforløb som struktør, som ikke udbydes af alle de samme Tekniske Skoler. Derfor kan det være nødvendigt at skifte skole undervejs i uddannelsen.
Får jeg løn eller SU under uddannelsen?

Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft og får løn både i praktik- og skoleperioderne. Starter du uddannelsen med skoleophold, får du ikke løn i den første skoleperiode, medmindre du har en uddannelsesaftale. Har du ikke en uddannelsesaftale, kan du søge SU, hvis du er over 18 år.
Kan jeg videreuddanne mig?

Du kan videreuddanne dig til kort- og landmålingstekniker, byggetekniker samt professionsbachelor som bygningskonstruktør.

Anlægsstruktører har desuden ved svendeprøven bestået den praktiske del af uddannelsen til kloakmester.
Hvor kan jeg få arbejde, når jeg er færdig med uddannelsen?

Struktører er normalvis ansat i en entreprenørvirksomhed eller i kommuner. Der kan dog også være en del struktører, som arbejder på betonfabrikker, da de fremstiller betonelementer til vekslende løsninger. Der er også mulighed for, at du kan etablere dig som selvstændig.

Arbejdsopgaverne kan variere meget, de spænder lige fra at bygge broer, motorveje til at bygge et sygehus.
Er jeg sikker på at få et job, når jeg er færdiguddannet?

Uddannelsen som struktør har igennem de sidste 10 år ikke været særlig kendt. Det har betydet, at der ikke er blevet uddannet nok struktører de sidste år, og arbejdsgiverne efterspørger derfor færdiguddannede bygnings- og anlægsstruktører.